субота, 18. април 2009.

Промијенимо европски фудбал!!!

УЕФА и државни фудбалски савези блокирају развој фудбала у Европи тако што блокирају све идеје о Регионалним фудбалским лигама.

УЕФА и државни ФС немају појма како да знатније побољшају квалитет фудбала у лигама широм Европе. Све што знају је да троше паре на изградњу стадиона које после нико не посећује и граде скупе зграде државних ФС.

Већина европских државних фудбалских лига нема никаквог разлога да постоји. Квалитет фудбала је лош, посјета је мала, занимање јавности и спонзора је мало, а развој клубова је онемогућен због непостојања јаког такмичења.

Лиге Србије, Босне, Хрватске, Словеније, Македоније, Црне Горе, Бугарске, Албаније, Молдавије, Белорусије, Литваније, Латвије, Естоније, Финске, Мађарске, Чешке, Словачке, Кипра, Исланда, Шкотске, Ирске, Велса... никад неће имати квалитет енглеске Премијер лиге, шпанске Примере, италијанске Серије А или немачке Бундеслиге. Ни за милион година, ни близу.

Португал, Холандија, Белгија, Швајцарска, Аустрија, Грчка, Румунија, Пољска, Шведска, Данска, Норвешка... имају какве такве лиге, али њихов квалитет би се такође поправио кад би их ујединили с другим лигама. Рецимо, португалску са шпанском, белгијску са холандском, данску са шведском, норвешком, исландском и финском, швајцарску са аустријском, чешком, словеначком, хрватском...

Која је сврха две трећине европских фудбалских лига данас? За шта и за кога се играју, за неколико стотина гледалаца по утакмици?

Решење за бољи европски фудбал је мрежа Регионалних фудбалских лига, које би функционисале нпр. попут енглеске Премијер лиге. Свака лига би имала свој коефицијент лиге и представнике у Лиги Шампиона и Лиги УЕФА.

Да би свака држава имала своје представнике у евро куповима, национални представници и државни прваци би се добијали преко националних првенстава, која би се играла по куп систему и замениили садашња првенства и купове.
Победници тих лига купова, ако се нису квалификовали кроз Регионалну фудбалску лигу (РФЛ) би имали приступ ЛШ или ЛУЕФА на основу друге табеле коефицијената на којој би биле рангирани државни ФС.

Уместо 53 лиге, од којих 45 досадних и бесмислених, Европа би требало да има 12-14 много јачих РФЛ.

Зашо су УЕФА и државни ФС против регионалних лига? Нпр. скандинавске Ројал лиге? Зашто не дозвољавају приступ победницима регионалних лига у евро такмичења? Нема доброг објашњења. Можда је разлог то што би се смањило тржиште за западноевропске лиге, људи из средње, сјеверне, јужне и источне Европе би пратили своје лиге уместо Манчестера, Реала, Барселоне, Јувентуса, Бајерна... ? А државни ФС би изгубили много новца и власти, који би отишли клубовима?

УЕФА и државни ФС - престаните да кочите развој европског фудбала!

Нема коментара:

Постави коментар